AYAK KEMİĞİ ÇIKINTISI (HALLUKS VALGUS) NEDİR?

Halk arasında ayak kemiği çıkıntısı olarak da bilinen halluks valgus hastalığı, daha çok bayanlarda görülen bir problemdir. 30-40’lı yaşlardan itibaren hastalığın oranında bir artış gözlemlemek mümkündür. Ayak başparmağında oluşan çıkıntı ayak tabanında ağrı ve ayakkabı giyiminde zorluk ile kendini belli eder. Hastalığı fiziki olarak tarif edecek olursak başparmağın birinci tarak kemiğinin, ikinci parmak tarafına açılmasından meydana gelir. Birinci tarak kemiğinde ve parmak ekleminde yumuşak dokularda gerilme ve uzama görülür. Kemik çıkıntısı ve şekil bozukluğu nedeniyle başparmağın yük taşıma fonksiyonu azalır 

AYAK KEMİĞİ ÇIKINTISINA SEBEP OLAN ETKENLER NELERDİR?

Halluks valgus hastalığı büyük oranda genetiktir. Bu şikayet ile kliğimize baş vuran hastaların büyük bir kısmının aile büyüklerinde aynı problemin var olduğunu söyleyebiliriz. Ayak kemiği çıkıntısında rol oynayan etkenlerden biri ise dar ve yüksek topuklu ayakkabı kullanımını tercih etmektir. Fakat bazı durumlarda çok sık spor ayakkabı veya düz tabanlı ayakkabı kullanan hastalarda da ayaktaki deformasyonun geliştiği görülmüştür. Ayakta ileri düzeyde içe basma durumu söz konusuyken de halluks valgus ve diğer parmak rahatsızlıkları görülebilmektedir. Eklemlerde gevşeklik olduğu durumlarda da bu hastalığı görebilmekteyiz.

HASTALIĞIN TANISI:

Halluks valgus hastalığında fiziki muayene oldukça önemlidir. Bunlarla beraber hastalara ayak grafileri çekilir ve radyolojik muayene yapılır. Hastalığın hangi derecede olduğu anlaşıldıktan sonra uygulanacak tedaviye karar verilir. Bu aşamadan sonra hastalığının ilerlememesi için önlemler almak oldukça önemlidir.

HALLUKS VALGUS TEDAVİSİ:

Hastalığın şiddetine ve söz konusu ayaktaki deformasyona göre iki farklı tedavi seçeneği mevcuttur. İlk tedavi seçeneği ameliyat olmamakla beraber uygulanması gerekenler şu şekildedir;

-Önü geniş rahat ve yumuşak ayakkabılar giymek

-Parmak arası makara kullanmak

-Ayak kemiği çıkıntısı için gece ateli kullanmak

Yukarda bahsettiğimiz tedavi şekli hastalık ameliyat boyutuna gelmeden önce uygulanmaktadır. Tüm bunların uygulanmasına rağmen hastanın şikayetleri azalmamakla birlikte artıyor ve günlük yaşamın aksamasına sebep oluyorsa cerrahi tedaviye başvurulur. Estetik amaçlıda cerrahi tedaviye başvurulabilir.

AMELİYAT SONRASI SÜRECİ:

Ameliyat esnasında uygulanan blok anestezi sayesinde hastalar en çok ağrı duyulan 1-2 günüde rahatlıkla geçirebiliyor. Bazı hastalar 1 günde taburcu olurken, aynı gün taburcu olan hastalarda vardır. Ameliyat sonrasında doktorunuzun önerdiği özel ayakkabılar, tabanlıklar ile aynı gün içerisinde yürümeye başlayabilirsiniz.