Ayaklarımız insanın en önemli organlarından biri iken, gün boyunca bütün yükü taşımakta ve pek çok sinir noktasını barındırmaktadır. Ayaklarımız, arka topuk kemiği ile aşık kemiğinden oluşmaktadır. Ayağın ile bacak bağlantı noktasıda aşık kemiğidir. Ayağımızda oluşan basınç sonucu ayak ve parmaklarda, bazı rahatsız, acılı ağrılar oluşmaktadır. Ayak ve genelde parmaklarda görülen; Morton Nöroma ise ayak parmaklarda meydana gelen sinir sıkışmalarıdır. Büyük kasılma ve acı ile kişiyi rahatsız eder. Genelde dar kalıp ayakkabılar ve yüksek topuklu ayakkabılar sonucu oluşmaktadır.

Morton Nöroma

Morton Nöroma Hastalığı Nedir?

Ayağın bölgesel olarak taşıdığı yük oranı, değişkenlik göstermektedir. Buna bağlı olarak, bazı alanlarda ağrı, şişme meydana gelmekte ve hep aynı noktada hissedilen sıkıntıyı dile getirmekteyiz. Morton Nöroma bunlardan biri olarak nitelediğiniz bir hastalık türüdür.

Baş parmakta çıkıntı meydana gelmesi, yüksek kavis, düz taban hastalığı olarak çeşitli türde rahatsızlıkların hepsi Morton hastalığını oluşturan etmenlerdir. Yürüme esnasında aşırı derece ayakkabıdan rahatsız olma durumu, ayak parmaklarında sürekli uyuşma, harap ve sancı görülmesi diğer şikayetler arasındadır.

Ayakların sinirsel uyarıları, fazla basınç sonucunda sinirler kalınlaşmaktadır ve sonuç itibari ile yanlış uyarılar ile hastayı rahatsız etmektedirler. Yaşanan sinir sıkışmaları; her an, uyurken ve günlük yaşamın akışında karşınıza çıkabilir. Tanısı için, Kontraslı çekilmiş MR filmi çekilebilir.

Morton Nöroma Hastalığı Semptomları Nelerdir?

Şişlik, kemikte hasar gibi şekilsel bozukluklar görülmez fakat ayak tabanında, ayak parmakları meydana gelen yakıcı ağrı hissi en belirgin özelliğidir. Ağrılar, ayakta dururken, yürürken ayakkabı içinde fazlalaşır ve gece hissedilme durumu azdır. Morton Nöroma uyuşukluk ve kramp durumları olabilmektedir. Koşucularda sık görülen rahatsızlık, aynı zamanda yüksek topuklu ayakkabı giyenler de görülme oranı da yüksektir. Dar kalıp ve sıkı ayakkabılar ayakta oluşan basıncı arttırarak ayağınızda sinir sıkışmaları meydana gelecektir.

Morton Nöroma Teşhis Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Morton Nöroma için doktorunuz öncelikle fiziki bir muayene yapmaktadır. Kemikler arasında oynama ile kitle ve ses duyulabilir. Hastalığın tanısı için, ayaklarınızda baskı uygular ve ses ve kramp noktalarını belirler. Hareket dizimi testleri, sıkıştırma testi; artrit ve eklem sorunları testlerde yanıt bulmaktadır. Röntgen filmleri tanı için istenmektedir. Hastalığın boyutları doğrultusunda başlangıç düzeyde tedavi için, ayakkabı tercihinizi değiştirmelisiniz. Yüksek, dar, sıkı ayakkabılar yerine, geniş, alçak topuklu, yumuşak tabanlı ayakkabılar kullanmalısınız. Tabanlıklar, ayağınızı destekleyecek ve ortopedik desteği sağlayacaktır. Kişi kendine uygun tabanlık edindiğinde, hastalık için yüzde 50 iyileşme gözlenmektedir. Tabanlık için fazla fayda göremeyen hasta, kramp ve sinir sıkışıklığı yaşadığı bölgeye alkol veya kortizon enjeksiyonu uygulanabilir. Bu enjeksiyonlar iki kez olmak üzere haftada bir yapılmaktadır. Enjeksiyonlar; sinirlerin, şişme ve deformasyonunu azaltarak iyileşme ve rahatlık sağlar. Eğer hastalık düzeyi ilerlemişse, cerrahi müdahale gerekebilir. Ameliyatlı yöntem içeriği, bazı sinirlerin bir kısmı kesilir veya etrafındaki doku rahat bırakılır ve iyileşme sürecini oluşturur. Morton Nöroma ameliyatı sonrası istirahat şarttır. Ancak hastanın durumuna göre süre uzayabilir. Tam iyileşme süresi 6 ile 8 hafta arasında bir süredir.

[hr height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Morton Nöroma Videoları