Stres Kırığı

Stres kırığı adından da anlaşılacağı gibi bildiğimiz kırıklar gibi bir durum değildir. Özellikle günlük faaliyetlerimizde ayaklarımıza her bölgeye belirli oranlarda yük biner.

Yani her bölgesinin başlı başına belirli başlı görevleri ve fonksiyonları mevcuttur.

Biz buna ayak bölgelerinin anatomik durumları olarak da adlandırabiliriz.

Ayağımızın anatomik durumlarının bazı durumlarda zorlanması sonucunda örneğin yanlış ayakkabı seçimi sonucu ayağı yanlış basma, aşırı spor faaliyetleri neticesinde yüklenme deformasyona sebep olacağı gibi ayağın anatomik durumlarında aşırı yüklenmeye sebep olur ve zamanla kişide ağrı, ödenme gibi şikâyetler başlar.

Aşırı yüklenmeler sonucunda kemiğe yük biner ve ödem oluşmasına zemin hazırlar bu da kişide ağrı olarak geri döner. Bu da stres kırığı’na sebebiyet verir.

 

Stres Kırığı ‘nın Oluşmaması İçin Yapılması Gerekenler

Stres kırığı dediğimiz travmalarda açıklamamda da belirttiğim gibi birincisi;

1-  Yanlış ayakkabı seçimi sonucu oluşan deformasyonlardır. Kişinin özellikle kalitesiz dediğimiz tabanlı ayakkabıları alması sonucu özellikle ayak tabanlarının ve bazı ayak kemiklerinin aktivite esnasında fazla yük binmesine neden olarak ayakta ağrı oluşmasına geçici kramplara yol açmaktadır. Ayağın anatomik durumunu bozan aşırı aktiviteler

2-Aşırı yürüyüş ve aktivite: Spor yapan kişilerde yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi spor esnasında yapılan belirli bir programın dışına çıkıp aşırıya kaçmaktır. Spor esnasında aşırıya kaçıldığı zaman kişide azalan kuvvetin ayak kemiklerindeki yükü artırması sonucunda ödeme ve ağrı oluşur.

3-Ayakta deforniteler: Ayakta oluşan defornitelerin birçok nedeni olabilir. Bunlardan bir tanesi de ayaklarımızı yanlış basmamız yine yanlış yumuşak tabanlı ayakkabıların seçilmemesinden kaynaklanır. Ayak defornitelerinin tedavileri de diğer yollarla oluşan ağrı ve ödemlerin tedavisiyle aynı yöntemle giderilebilir.

Stres kırığının Tedavisi:

Stres kırığı nın tedavisi öncelikle ayakta oluşan stres yükü dediğimiz yükü gidermektir. Stres yükünü gidermenin ilk yolu ayağı iyi bir şekilde dinlendirmektir. Ardından bunu yaparken Yanlış ayakkabı seçimi yapmamak doğru tabanlı ayakkabılar seçmek, Aşırı yürüyüş ve gereksiz aktivitelerden bir müddet uzak durmak veya ayarında planlı ve programlı spor yapmak. Stres kırığının tedavisinde diğer bir önlem ise Ayakta oluşan deforniterleri ve deformasyonları azaltarak düzenli olarak dinlenmektir. Doğru ayakkabı seçerek ayağımızda oluşan stres yükü baskıyı azaltabilecek uygun tabanlıklar seçmek stres kırığında bir önlem tedavisidir. Ardından ayak dinlendirildikten sonra ilk üç dört haftalık periyodlarda ayağımıza fazla yük bindirmememiz gerekir. Aksi halde ayakta oluşan ağrı tekrar nüksedebilir. 3-6 hafta sonra biraz biraz kısmi olarak ayağımıza yük bindirerek ayağın egzersizi yapılmaya başlanır. Böylelikle ayaktaki kemik için oluşan stres yüküne bağlı basınç azaltılmış olunur. Bu dönem içerisinde tekrarlanarak uygulanan bu rehabilitasyon ve fizik tedavileri ayakta mevcut olan gücün azaltılmamasını sağlamaktır. Bu sayede ayak kemiğindeki ödemi de azaltmış oluruz.

Bazı durumlarda stres kırığının tanısı zor olabilir. İlk etapta yapılan röntgende stres kırığının tespiti zor yapılır. Bu yüzden Stres yükü tanısını sağlamak için en iyi yapılacak tetkik MR’dır. Yine stres kırığı sırasında uygulanan fizik tedaviler sonrası kullanılacak MR’lar ise hastalığın ne derecede tedavi edildiğini anlamak adına önemli bir parametredir. Stres kırığı özellikle kaval kemiği ve ayak tarak kemiğinde meydana gelir. Stres kırığını en çok sporcular çok yürüyenler ve çok ayakta kalan meslek grupları çok fazla yaşarlar.