Haglund hastalığı diğer adıyla Sever hastalığı da denir. Ayak bileğinde eklemleri oluşturan kemiklerden bir tanesi de ayak arka kısımda bulunan topuk kemiğidir. Topuk kemiğinde arka üst köşesine aşil tendonu yapışır. Topuk kemiğinin arka üst köşesine yapışan aşil tendonu ayak bileğimizin kendimize doğru çekmekle görevli olan tendondur.
Haglung Hastalığı Kimlerde Görülür?
Haglund ya da Sever hastalığı 5 – 12 yaş arasında ki kızlarda en sıktır. Kalkaneus apofizi 5 yaş civarinda radyolojik olarak belirir ve 12 yaş civarında kalkaneusla birleşir.
Haglund Hastalığı Şikayetleri
Haglud hastalığında genellikle spor yaparken oluşan zorlamadan veya yüksek bir yerden topuk üstüne düştükten sonra bölgede oluşan hasardan dolayı, topuğa basma ve ayak bileğini yukarı doğru kaldırma, zorlama ile ağrıların artması en sık şikayetleridir. Bu hastalıkta topuğun arka bölümü bastırmakta hassastır ve parmak ucuna basarak yürüme esnasında aşil tendonunun çekmesine bağlı ağrılar meydana gelebilir.
Haglund Hastalığına Tanı Koyma
Haglund hastalığında hastanın şikayetlerinin, fizik muayene, çekilen röntgenlerde ve ileri görüntüleme MR ve tomografi gibi hasarlı bölgeye bakılır ve tanı koyulur.
Haglund Hastalığı Tedavisi
Öncelikle hasta zorlanmalardan ve yükten kurtulması gerekir. Topuğun 2 cm kadar yükseltilmesi ve ayak desteği veya topuk için yumuşak tabanlıklar kullanılması gerekir. Hastalıkta bazen ayak bileğini 30-40 derece ayak bileği eğik pozisyonda tutan alçı yapılarak 1-1.5 ay kadar tespit gerekebilir. Haglund hastalığında lokal dolaşımı artıracak veya ağrı eşiğini yükseltecek fizik tedavi araçları, oyucu ve batıcı topuk ağrısına genellikle iyi gelir.
Ameliyatsız tedavisi, Haglund hastalığında ameliyatsız tedavide iltihabın azaltılması amaçlanır. Bu yöntemler ağrıyı ve iltihaplanmayı çözerken kemik çıkıntısını küçültmezler. Ameliyatsız tedavi yöntemleri şunlardır.
- Buz: Şişmeyi azaltmak için, iltihaplı bölgeye buz paketi uygulanır. Buz 20 dk boyunca uygulanır ve tekrar uygulanması için 40 dk beklenir.
- Medikasyon: İbuprofen gibi oral nonsteroidal antiinflammatuar ilaçlar ağrıyı ve iltihabı azaltmakta işe yarar.
- Topuk yükseltme: Yüksek kemerli hastalar için ayakkabının içine yerleştirilen topuk yükselticilerinin topuk üzerindeki baskıyı azaltacaktır.
- Topuk Pedleri: Ayakkabının içine yerleştirilen yumuşak pedler yürürken tahrişi azaltmak için uygundur.
- Egezersizler: Esneme hareketleri gerginliği atmada yardımcı olur.
- Ayakkabı modifikasyonları: Arkası yumuşak veya arkası olmayan ayakkabılar tahrişi azaltacaktır.
- Fiziksel tedavi: Ultrasound gibi fiziksel tedavi şekilleri iltihabın azalmasına yardımcı olur.
- İmmobilizasyon: Bazı durumlarda alçı yapmak gerekebilir.
- Ortotik aletler: Yaygın ayak kemeri desteği ayağın hareketini kontrol edecektir.
Haglund Hastalığı Ne Zaman Geçer
Hastalık 2 ile 4 sene arasında sürebileceğinın farkında olunmalı ve radyolojik iyileşme oluncaya kadar hasta vücut ağırlığı ile bölgeye basınç ve aşil tendonu ile gerisi, çekici ve makaslama anlamında mekanik veya statik streslerden korunmalıdır.
Haglund Hastalığı Tekrarını Önleme
Haglund’un deformitesinin tekrar oluşumu aşağıdaki tedbirlerle önlenebilir
- Uygun ayakkabı giymek
- Ortotik aletler ya da ayak kemeri desteği kullanımı
- Yokuşta ve sert yüzeylerde koşmaktan kaçınmak
- Aşil tendonunun gerilmesini önlemek için esneme hareketleri yapılması
Ayaklarınızın sağlığı için düzenli bakım ve kontrol yapmak önemlidir. Günlük kremden rutin kontrol yaptırmaya kadar ayakları sağlıklı tutmak için her türlü çaba gösterilmelidir.