Mallet Finger diğer adıyla Çekiç Parmak, parmak ucu ekstansör tendon yaralanması ya da hasar alması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Bu hastalık sonucunda parmağın uç kısmı yani tırnağı içeren kısım yukarı kalkamaz, eğik bir şekilde durur. Hastadan parmağının yukarı kaldırılması istendiği zaman hasta bunu yapamıyorsa Mallet Finger rahatsızlığı var demektir. Hastanın parmağını oynatamamasına,  parmağın aşağı ve yukarı hareket etmesini sağlayan ve kaslarda bulunan ip şeklindeki tendonların yırtılması ve kopması neden olur. Bu tendonların kopması yani Mallet Finger hastalığının görülmesi için hastanın parmak ezilmesi, parmak ucunun herhangi bir yere sıkıştırılması, top ve benzeri maddelerin sert bir şekilde parmak ucuna çarpması gibi travmatik bir kaza geçirmesi gerekir. Mallet Finger hastalığının her parmakta olma ihtimaline rağmen orta parmak, küçük parmak ve yüzük parmağında olma olasılığı daha fazladır.

Mallet finger, parmağı düzleştiren tendonun (ekstansör tendon)

Mallet Finger Belirtileri

Hastadan hastaya değişiklik gösteren Mallet Finger rahatsızlığının en temel belirtisi parmak ucunun aşağı doğru düşmesi ve hastanın parmak ucunu hareket ettirememesidir. Bazı hastaların parmak ucunda bu hastalıktan dolayı ağrı, kızarıklık ve şişme gibi durumlar görülebilir.

Mallet Finger Tanısı

Parmak ucunda aşağı tarafı doğru oluşan şekil bozuklukları, parmak ucunu hareket ettirememe gibi şikâyetlerle hastaneye başvuran hastalardan istenen röntgen ya da uzman doktorlar tarafından yapılan Fizik Tedavi uygulaması sonucunda çıkan tespitler incelenerek hastaya Mallet Finger teşhisi konur.

Mallet Finger Tedavisi

Mallet Finger tedavi yönteminde hastanın Mallet Finger rahatsızlığının özellikleri belirleyici rol oynar. Erken dönem Mallet Finger hastaları için cerrahi operasyon yapılmadan önce alternatif ortopedik malzemeler ile hasta tedavi edilmeye çalışılır. Bu tip hastaların Mallet Finger rahatsızlığı tendon kaynaklı deformite olduğu için bu tip durumlara özel olarak üretilen ve parmak ortezi ya da parmak ateli adıyla bilinen malzemeler bu hastalığın tedavisinde kullanılır. Hastalığa ve hastaya göre değişiklik göstermesine rağmen bu parmak ateli 6-8 hafta boyunca hasar görmüş parmak ucunda takılı kalır. Amaç kopan ya da yırtılan tendonların iyileşmesini ve eski haline dönmesini sağlamaktır. Hasta parmak atelini takmaya başladıktan sonra doktorun verdiği parmak atelini çıkarma tarihine kadar gece de dâhil olmak üzere asla çıkarmamalıdır. Fakat incinen ya da kırılan parmağın parmak ateli çıkarıldıktan sonra hareketsiz kalmaması ve parmağın daha düz tutması için parmak ateli doktorun önerdiği vakitlerde ve aralıklarda her gün çıkarılmalı ve parmağın hafif bir şekilde yukarıya doğru bükülmesi sağlanmalıdır. Bu işlem yapılırken dikkatli olunmalı özellikle parmak atelinin takılı olduğu ilk günlerde olası bir tendon incinmesini önlemek için doktor kontrolünde çıkarılmalıdır. Uygulanan bu parmak ateli ile ortalama 2 ay gibi bir sürede hasta iyileşecek ve parmak ucu eski fonksiyonel özelliklerine kavuşacaktır.

Fakat parmak ucunda kemik kaynaklı bir deformite ve açık yaralanma varsa cerrahi operasyon gereklidir. Mallet Finger hastalığında operasyonlar lokal anestezi ile yapılmak zorundadır. Bu operasyon ile hem kırılan kemik hem de zarar gören tendon eski haline getirilmeye çalışılır. Mallet Finger ameliyatı hasar gören parmak ucuna bir tel yerleştirilerek hastanın parmak ucunun bükülmemesi sağlanır.

[hr height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Mallet Finger Videoları

2 Comments

  1. Pingback: Mallet Finger Nedir?Tedavi Yöntemleri | Fulya Ayak Cerrahisi

  2. bana yardım edebilirseniz çok minnettar olacağım, kuzenimin kugu boynu (swan neck) parmakları var, 1 parmakla başladı ve suan butun parmaklar bu durumda şimdi ise her gün acı çekiyor. birçok doktoru ziyaret ettik. bazıları hiç anlamıyor bazilari ise hiçbir şey yapamayacaklarını söylüyorlar. Baktığımda Instagram’ınızi gördüm. Belki bize yardımcı olabilirsiniz umuduyla bi yaziyim dedim umarim donus saglarsiniz gercekten cok zor bi durumdayiz, şimdiden teşekkürler!

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir