Ayak tabanında gözlemlenen ayak derisindeki kalınlaşmaya Hiperkeratoz(Deri Kalınlaşması) ismi verilir. Ayağın başparmak eklem birleşiminde, yine ayağın beşinci parmağının eklem seviyesinde ve ayaktaki topuk bölgesinde kalınlaşması, derideki sert ve kabarıkça oluşumlar Hiperkeratozdur.

Hiperkeratoz Nedir?

Hiperkeratoz Nasıl Oluşur, Oluşma Nedenleri Nedir?

Hiperkeratoz bazı hastalıklara bağlı olabileceği gibi bir deri rahatsızlığı olmadan sadece ayak tabanlarına eşit miktarda yük dağılmamasından dolayı da kaynaklanabilir.

Hiperkeratoz ayağın, içe basma, düz tabanlık, yüksek kavis, kubbe tavan gibi basma kusurlarından dolayı da ortaya çıkar. Bu durum yükün ayak tabanlarına eşit olarak dağılmaması nedeniyle de oluşur.

Ayağa binen yük arttıkça yükün olmadığı yerlerde kalınlaşma belirtileri başlar. Bu kalınlaşma ilerleyen dönemlerde ayak şeklinin bozulmasına yüke maruz kalmayan bölgelerin basınca bağlı olarak kalınlaşmasına yol açar. 2 ve 3. Ayak tarağı kemiklerinin çok aşırı miktarlarda yüke maruz kalması sonucunda da bu bölgelerde kalınlaşma görülür. Ayakkabı seçimindeki lastik ve deri seçimleri de hiperkeratoz oluşumunda etkendir. Aynı zamanda ayaklardaki psöriazis lezyonları da aşırı hiperkeratozla birlikte seyredebilir.

Pitriasis rubra pilaris (PRP) de nadir görülse de bir deri hastalığıdır bu rahatsızlık durumunun semptomları içerisinde  hiperkeratoz da bulunur. Bu rahatsızlık öncelikli olarak ayak parmaklarında ve ayak tabanında izlenir. Ayak parmakları ve ayak tabanları hiperkeratoz nedeniyle balmumu görünümündedir. Reiter  sendromunda da kronik ekzama ile birlikte tinea pedis gibi çok sayıda hastalık palmoplentar hiperkeratoza yol açması muhtemeldir.Ayakkabısız dolaşma ve hatalı ayakkabı seçimi de Hiperkeratoz oluşumuna neden olurlar. Hiperkeratozdan korunmak için kişisel hijyene dikkat etmek ve iyi bir ayakkabı seçimi çok önemlidir.

Hiperkeratoz Tanısı Nasıl Konur

Hiperkeratoz tanısını koymak için bir ayak cerrahi uzmanına görünmek gerekir. Ayak cerrahisi uzamanı labaratuvar testleri gerekirse diğer testlerle bu tanıyı koyacaktır. Hiperkeratoz tanısı laboratuvar testleriyle ve diğer testlerle tanı koyma gereği kalmadan bazen sadece fizik muayene ile de konabilir.Hastanın klinik durumu, hastalığın seyri, nasıl geliştiğine dair öyküsü tanıyı koyması için Hiperkeratozlu bir hasta tarafından ayak cerrahi uzmanına anlatılır.

Hiperkeratoz Ağrı Yapar Mı?

Hiperkeratoz sonucunda ayak topuğu derisindeki kalınlaşma, ayağın beşinci parmağına ait olan eklem yerinde ve ayak parmaklarına ait ilk parmak eklem seviyesinde kalınlaşmalar hem eklemlerde hem de derideki kalınlaşmadan dolayı ağrılı olabilmektedir. Hiperkeratoz bazen ağır bir seyir izleyebilir. Kişinin bünyesi ve ağrı eşiğine bağlı olarak da hiperkeratozun ağrılı olduğu durumlar değişebilir. Kronikleşmiş bir durum varsa ağrılı hiperkeratozun olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle ayak tabanındaki sertleşmeleri dikkate almak gerekir. Hiperkeratoz tedavisi edildikten sonra da mutlaka takip etmek gerekir çünkü tekrarlama olasılığı yüksektir.

Hiperkeratoz Tedavisi

Ayaklardaki basma kusurlarını düzeltebilmek tedavide en önemli hedeftir. Herşeyden önce kişilerin ayak tabanlarının ölçüleri alınarak yapılan ayak tabanlıkları ile hastanın düzgün basması ve ağırlığını eşit olarak ayaklarına dağıtabilmesi sağlanır. Vücudun yük dağılımı eşit şekilde dengelendiğinde hiperkeratoza ait belirtiler 6 ila 8 hafta içerisinde kaybolmaya başlayacaklardır. İlerlemiş olan ayakta deformitelere yol açmış olan hiperkeratozlarda tabanlıklar yeterli gelmeyebilirler. Bu durumda basma kusurlarını düzeltmeye yönelik olarak cerrahi işlemler uygulanabilmektedir.  Hiperkeratoz tekrarı mümkün olan bir rahatsızlıktır. Ayak tabanlıkları hiperkeratoz için yüksek oranda çözüm sağlar.

[hr height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Hiperkeratoz Videoları