Ayağın iç kısmında yer alan kavisli yapı, ayağın yatay yaylanma hareketini yerine getirmesinde en büyük işleve sahiptir. Kavisli yapı, farklı kaslar tarafından desteklenir ancak tibialis posterior  kası ve tendonu, kavisli yapıyı destekleyen en önemli kastır. Bu kasta meydana gelen herhangi bir bozulma ise düz tabanlığı meydana getirir. Düz taban olan kişilerde çeşitli şikayetler görülebileceği gibi ağrısız düz tabanlık da vardır.

Düz tabanlık (Latince adıyla: Pes Planus); ayağın iç kısmında normal şartlarda bulunması gereken kavisli yapının bozulması, azalması ya da tamamen kaybolması anlamına gelir.

Düz Tabanlık ( pes planus ) Neden Olur?

Latince pes planus denilen düz tabanlık, oldukça yaygın görülen bir durumdur. Kişi aileden getirdiği sebeplerden dolayı düz taban olabileceği gibi çeşitli hastalıklarla kasın yırtılması, diyabet nedeniyle kasın nitelik kaybı yaşaması, kilo veya düz taban ayakkabılar gibi dışsal faktörler de düz tabanlığa sebep olabilmektedir.

Düz Tabanlık (pes planus) Nelere Yol Açar, Belirtileri Nelerdir?

Düz taban olanlarda ayağın iç kısmındaki kavis çöker, kişi yürürken daha çabuk yorulur, bacaklarında ağrı hisseder ve bu ağrı hareketini kısıtlar, spor yaparken de zorlanmasına sebep olur. Kişi yürürken yaylanma hareketini sağlayamadığı için içe doğru basar, bu içe basma da diz ve belde çeşitli ağrılara yol açar. Ayakta şekil bozukluğu ve deformasyon da meydana gelebilir. Gerek çocuk yaşta gerekse yetişkinlik döneminde görülebilen bu rahatsızlık, yürüme ile taban kontrol edilebilir.. Ayakkabıya yerleştirilen kişiye özel tabanlık sayesinde ayak, kavisli yapısı varmış gibi hareket eder ve düz tabanlık ile içe basma sonucunda ortaya çıkan sorunlar azalır. Deformasyon ileri düzeyde ise tabanlık düzeltme sağlamaz. Bu durumda da ameliyat yöntemi devreye girer.

Düz Taban (pes planus) Ameliyatı Süreci

Düz tabanlarda ileri seviyelerde başvurulan ve ayak şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılan ameliyatlar, kişinin yaşına, durumuna, şikayetlerine bağlı olarak yapılır. Sonrasında alçı tedavisi yapılır, fizik tedavi gerekli görülebilir ve özel ayakkabı ihtiyacı doğabilir. Ameliyattan sonraki 6 ayda da kişinin iyileşmesi tamamlanır.

Çocuklarda Görülen Düz Tabanlığın (pes planus) Farkı ve Tedavi Yolları

Çocuklarda görülen düz tabanlık ise taban kullanımı ile büyük ölçüde giderilebilmektedir. Ayrıca geçici düz tabanlık da gözlenen bir diğer durumdur. Kas gelişimi yavaş olan çocuklarda ortaya çıkan geçici düz tabanlık, yaşın ilerlemesi ile birlikte düzelir, içe basma da zamanla ortadan kalkar. Çocuklarda görülen düz tabanlıkta, ayakta kavis vardır ancak çocuk yere bastığında bu kavis ortadan kalkmaktadır. Bu duruma esnek düz tabanlık denir. Oysa sert düz tabanlıkta, kişide hiçbir durumda kavis bulunmaz.

Düz Tabanlık (pes planus) için Ameliyata Alternatif Tedavi Yöntemleri

İçe basan kişilerde özellikle akşam saatlerinde ağrı sıklaşır. Kişi erken yorulur ve ayakta kalmakta da güçlük çeker. Ağrılar genellikle topukta ve kaval kemiğinde yoğunlaşır. Ağrılı düz taban için önerilen tedavi yöntemlerinin birisi de buz uygulamasıdır. Ağrıyı hafifletecek ilaçlar kullanmak, özel ayakkabı ve kişiye özel tabanlar, fizik tedavi, eklem içine ağrıyı azaltıcı karışımlar vermek, ameliyata alternatif tedavi yollarıdır. Ayağın durumuna ve şikayetlere göre doktor ameliyatın gerekip gerekmediğine karar verir. Ameliyat esnasında ayak ve ayak bileğinde yer alan kemikler kaynaştırılabilir, kemiğin kesilip yeniden biçimlendirilmesi gerekebilir, tendonu saran kılıf temizlenebilir, eksizyon ya da kemik komple çıkarılabilir, tendon transferi yapılarak mevcut tendonlar uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Düz Tabanlık ve İçe Basma Videoları

Comments are closed.