Topuk Ağrısı Nedir?

Toğuk ağrısı topuğun ön, arka veya alt kısmında hissedilen ağrıdır. Genelde tek ayakta görülen bir ağrı türüdür. Başlayan bir topuk ağrısı zamanla artar. Topuk ağrısı sabahları etkisini arttırır. Uzun süre ayakta kalmak ağrıyı kötüleştirir. 40 – 70 arası yaşlarda görülme olasılığı daha yüksektir. 

Topuk Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

– Yumuşak dokulara baskı uygulanması,

– Üzerine aşırı basılması,

– Sert zemine atlama sonucu ayağın zedelenmesi,

– Yanlış ayakkabı tercih edilmesi,

– Aşırı kilolu olmak,

– Sürekli ayakkabı değiştirilmesi,

– Ayağın içe dönük basması,

Topuk ağrısının diğer nedenleri; topuk dikeni, tendon iltihabı, kese iltihabı, aşil tendonu iltihabı, plantar fasitt’tir.

Topuk Dikeni; topuk üzerine aşırı basılması sonucu keskin, batıcı ağrıların hissedilmesi durumudur.

Tendon İltihabı; topuğun önünden başlayan ağrı ayağının altına uzanan ağrı vardır. Ayak için yanlış ayakkabı tercihi sonucu ortaya çıkar.

Kese İltihabı (Bursit); Topuğun üzerine ağır bir darbe alması sonucu oluşur. Tabanlığın uygun seçilmesi sonucu düzelme olur.

Aşil Tendonu İltihabı; bacak kaslarının kısaltması sonucu veya ayakkabının topuğunu sıkması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Plantar Fasiit; plantar fasiit topuk zarı hastalığıdır.

Topuk Ağrısı Tedavi Yöntemleri; 

Herhangi bir topuk ağrısı hissedildiği zaman hemen doktora başvurulmalıdır. Genelde ilk uygulanan tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Çok büyük yaralanmalar başvurulan tedavi cerrahi tedavidir. Tedavide tercih edilen ilaçlar; aspirin ve antienflamatuar ilaçlardır. Topuk ağrısı hissedildiğinde yapılacak ilk şeylerden biride ortopedik tabanlık veya ortopedik ayakkabı kullanılmalıdır. Uzun süreli ayak dinlendirilmesi yapılmalıdır. Ağrının çok hissedildiği zamanlarda ayağa buz tedavisi uygulanabilir. Buz tedavisi ağrıyı azaltmada etkili olacaktır. Ayak bileğinin güçlenmesi için gerekli egzersizler yapılmalıdır. Aşırı egzersiz yapmakta ayağı daha kötü yapabilir.