Sağlıklı kalmanın en basit yolu olan yürüyüş için ayaklarınız uygun durumda mı? Sağlıklı kalmak uğruna yaptığınız yürüyüş ayak sağlığınızı tehdit ediyor mu? Fulya Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu, Ayak ve Ayak Bileği Cerrahı Op. Dr. Selim Muğrabi yürüyüşe başlayacak olanlara üç maddelik bir öneri listesi hazırladı.
Fulya Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu Op. Dr. Selim Muğrabi, yurt dışındaki gelişmeleri, yayınlanan makaleleri yakından takip ederek, hastalarına uygulayan bir isim. Ayak sağlığının vücut sağlığının temelini oluşturduğunu belirten Muğrabi, kışın rehavetinin üzerimizden kalktığı bu günlerde spor salonlarından çıkıp açık havada yürünmesi gerektiğinin altını çiziyor. Op. Dr. Selim Muğrabi, sağlıklı yürüyüş için kendi hayat görüşünden de örnekler veriyor.
1-Yürüyüşe Başlamadan Önce Yaapılması Gereken En Önemli Şey Hastanın Vücut Ağırlık Endeksinin Doğru Hesaplanmasını Sağlamaktır.
Çünkü kilonuz ve vücudunuzdaki yağın dağılım şekli ne kadar yürüyebileceğinizin belirlenmesinde ki en önemli etkendir. Doktora başvurduğunuzda kilonuzla ilgili yapılan testlerin ardından ne kadar yürümeğe başlayabileceğinizle ilgili bilgiyi alabilirsiniz. Genellikle zayıflamak için yürüyüşe çıkan kişilerde öncelikli olarak 20 dakikalık yürüyüşlerle işe başlanması tavsiye ediliyor.
Daha sonra hasta kilo verdikçe yağ endeksi normale doğru ilerledikçe ve kas gücü arttıkça kişilerde 45 dakikaya kadar uzanan çeşitli yürüyüşler önerilmektedir.
Yürüyüş yapılırken en önemli şey ayakkabının doğru seçilmesidir. Ayakkabının doğru seçilmesi için yine gideceğiniz ayak cerrahisi uzmanı tarafından ayak yapınızın doğru belirlenmesi gerekir.
2-Sağlıklı Yürüyüş İçin Ayak Tipinizi Bilin; Normal Ayak – Prone Ayak – Supine Ayak, Siz Hangisisiniz?
Prone Ayak, Kabaca içe basma için kullanılan terimdir. Prone ayakkabılar genellikle hastaların içe basmasını engellemek üzere topuk ve kavis bölgelerinde destekli olan ayakkabılardır.
Supine Ayak, Genellikle kavisi yüksek olan ve dışa basan kişiler için kullanılan ayakkabılardır. Bu ayakkabılarda ayak dış tarafa doğru dönmesin diye topukta dış tarafta bir destek söz konusudur.
Hasta ideal ayakkabısını seçecek olursa ayağıyla ilgili çeşitli sorunlar yaşaması da imkânsız hale gelir. Hastalarda oluşan tüm sağlık sorunları ayakkabının uygun olarak seçilmemesiyle başlamakta. Aynı şekilde çok uzun zamandır spor yapmayan bir kişi yürüyüş sporuna başlayacağı zaman kesinlikle germe egzersizlerini düzgün bir şekilde yapmayı bilmesi gerekir. Aşil germe egzersizi olarak adlandırılan egzersizlerin koşudan önce düzgün şekilde yapılması koşu açısından kritik önem taşımaktadır. Hastaların yaklaşık 7-8 dakikalarını alan bu egzersizleri her koşudan önce yapmaları önerilmektedir. Aynı şekilde hastalarda ayak bölgesi dışında mevcut olan; diz ya da omurga problemleri varsa hastanın ortopedi uzmanıyla görüşerek diz ya da omurga problemine zarar vermeden hangi yürüyüşleri ne kadar yapabileceği ile ilgili genel bir bilgi alması gerekir.
3-Genellikle Yürüyüş İlk Başlarda Haftada 2 Defayla Başlamalı Maksimum 4 Defa Yapılmalı.
Dört defadan daha fazla yapılması profesyonel seviyeye giriyor ki, orada destek almak gerekiyor. Alınacak desteği gerek ayakkabı açısından gerekse sportif rehabilitasyon açısından hangi egzersizlerin yapılacağı, kilo baremi, diyet ve beslenmeyle ilgili kurallar olarak sayabiliriz, ama haftada dört defaya kadar böyle bir şeye ihtiyaç yok.
Kilonuza göre yürüyüş parkuru belirlemelisiniz.
Yapacağınız basit bir hesaplama ile vücut kitle endeksini hesaplayabilirsiniz. Eğer normal kilonuzun altında veya normal kiloda çıkarsanız yürüyüşe haftada dört gün beş kilometre ile başlayabilirsiniz. Daha sonra alıştıkça bu tempo dört hafta içerisinde haftada iki gün dinlenerek beş gün yedi kilometre yürüme şekline getirilecektir. Eğer fazla kilolu çıkarsanız öncelikle haftada dört gün üç kilometre ile başlamanız ve altı hafta içerisinde haftada dört gün beş kilometreye çıkmanız ve son olarak on ikinci haftada, haftada iki gün dinlenerek beş gün yedi kilometre yürüme programına geçebilirsiniz. Eğer sonuçlarınız obezite seviyesinde kilo fazlanız olduğu şeklinde ise öncelikle bir ortopedi uzmanı ile görüşüp uygun programa görüş alarak başlamanız gerekir.