Taban düzleşmesi olarak da bilinen Posterior Tibial Tendon problemi, günümüzde pek çok bireyde yaygın olarak görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Ayak tabanı ile bileğe doğru uzanan önemli noktalardaki tendonların aşınması ile ortaya çıkan belirtilen problemde, bireyler yürüme zorluğu çekebilmekte ve hatta bu nedenle yavaş yürüme problemi ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Baldıra kadar uzanan Posterior Tibial tendonu, ayağı yanlış zorlamaktan ya da çok fazla ayakta kalmaktan aşırı gerilirse ya da kopma gibi bir tehlike ile karşı karşıya kalırsa ortaya iğnelenme, hassasiyet, ayak ve ayak bileğinde şişlik, his kaybı ya da yürüme yavaşlığı gibi bireylerin yaşantısını zorlaştıran problemler ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir problem yaşanmaması adına doğru ayakkabı kullanımı son derece önemlidir.
Posterior Tibial Tendon Risk Faktörleri
Posterior Tibial Tendon probleminin ortaya çıkması özellikle iler ki yaştaki bireylerde bazı risk faktörlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Genel olarak orta yaşlı bireylerde kendini göstermeye başlayan tendon problemi, önlenemezse ve dikkat edilmezse bireyler de yavaş yürümeden kaynaklanan aşırı kilo alımı ve şeker hastalığı gibi bazı problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Tamamen yürümeyi ve hareket etmeyi engelleyen ya da yavaşlayan bir problem olması nedeniyle tendon problemi risk faktörleri arasında yüksek tansiyon ve ayak yapısında bozulmalar gibi bazı rahatsızlıklar da görülebilmektedir. Risk faktörlerinin farkında olarak, ayakta oluşabilecek en ufak bir problemde doktor tavsiyesi almak son derece önemlidir. Belirtilen durumlarda sporcular da da rahatlıkla görülebildiği gibi, koşarken ya da ani bir hareket ile ayağa yüklenme durumunda da görülebilmektedir.
Posterior Tibial Tendon Teşhis
Tendon probleminde teşhiş genel olarak doktor kontrolünde gerçekleşebilmektedir. Bireylerin aşırı ağrı ya da hissizlik şikayeti ile doktora başvurmalarında ortaya çıkan tendon problemi, fiziki muayene sonrasında daha da iyi anlaşılmaktadır. Röntgen, ultrason ya da diğer teşhis yöntemlerinden bir tanesi ile daha da iyi şekilde anlaşılan tendom sorunlarında, doktorun iyileştirme de uyguladığı yöntem son derece önemlidir. İleri ki durumlarda ayakta kayma ve sorunlu bir görüntü oluşmasına neden olan Posterior Tibial Tendon, topuk ve ayak yapısında tamamen değişmelerine neden olabilmektedir.
Posterior Tibial Tendon Tedavi
Posterior Tibial Tendon tedavisi, uzun ve düzenli bir süreci ifade eden oldukça ciddi bir problemdir. Tedavi aşamasında herhangi bir sürecin aksaması, bireyin ayağında oluşan düz taban probleminin artmasına neden olabileceği gibi ayak yapısında ve yürümede de bozukluklar meydana gelmesine neden olacaktır. Doktor ise bu noktada, hastalığın ne kadar ilerlediğine dair bir tedavi yöntemi uygulamaktadır. Eğer rahatsızlık ilerlemişse, doktor uzun süre kullanılması adına bir ayakkabı tavsiyesinde bulunmakta ve birey belirli bir süre bu ayakkabıyı giymektedir. Eğer problem daha ilerlememişse bu konu adına oluşturulan ilaçlar ve ayak bantları, düz taban probleminin ilerlemesini engellemektedir. Ayağın bir süre kullanılmaması ya da ayağa uygun bot veya alçının kullanılması, tedavinin ilk adımlarında kullanılan en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Posterior Tibial Tendon Ayak yapısının düzeltilmesi ve kopan tendomların yerine gelmesi adına yavaş hareket etmek hatta bir süre ayağın üstüne basmamak son derece önemlidir. Hastalığın ilerleyen seviyelerinde ise uzman cerrahlar tarafından etkili operasyon yöntemleri uygulanabilmektedir.