Naviküler kemik ayağın biyomekaniğin de özellikli yeri olan kemiklerden birisidir.
Ayağın iç kavisini oluşturmaya destek veren en önemli adale tibialis posterior tendonudur. Bu tendon naviküler kemiğe yapışır. Naviküler kemik kırıklarında hastada doğru tedavi yapılmadığı takdir de bu tendonun çalışmaması ayak kavisinin çökmesine, düz tabanlık, içe basma gibi çeşitli deformitelerin oluşmasına yol açar.
Naviküler kemik problemleri ayak bileğinin içe doğru dönmesi sonucunda oluşur. İzolenaviküler problemler de hastanın kliniğin de çok şiddetli ağrı olmasına rağmen, düz grafiler de kemiksel bir patolojiye rastlanmayabilir. Bu gibi durumlarda tomografi ve MRI yardımıyla naviküler bir kemikteki kırık ortaya konacaktır.
Naviküler Kırık Tedavisi:
Kaymamış naviküler kemik kırıklarında 3 hafta üstüne basmadan, 3 hafta yük vererek toplam 6 haftalık bir alçılama ile tedavi yapılır. Kaymış kırıklarda genellikle cerrahi müdahale uygulanır. Ameliyat sonrasında 3 hafta yük vermeden, 3 hafta yük vererek toplam 6 haftalık alçılama ardından 6 aylık özel tabanlık kullanımı ve fizik tedavi ile tedavi planlaması yapılır.