Kronik Ayak Bileği İnstabilitesi Nedir?

Kronik ayak bileği instabilitesi, ayak bileğinin dış (yanal) tarafının tekrarlayan çökmesi ile karakterize edilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sıklıkla ayak bileği burkulmalarından sonra gelişir. Genellikle çökme yürürken veya başka aktiviteler yaparken gerçekleşir, ancak ayakta dururken de olabilir. Birçok sporcu, diğer rahatsızlıkların yanı sıra, kronik ayak bileği dengesizliğinden de muzdariptir.

Kronik ayak bileği instabilitesi olan kişiler genellikle aşağıdakilerden şikâyet ederler:

  • Ayak bileğinin tekrar tekrar dönmesi, özellikle düz olmayan yüzeylerde veya spor yaparken
  • Kalıcı (kronik) rahatsızlık ve şişlik
  • Acı veya hassasiyet
  • Ayak bileğinde titreme veya dengesizlik hissi

Nedenler

Kronik ayak bileği instabilitesi genellikle yeterince iyileşmeyen veya tamamen rehabilite edilmeyen bir ayak bileği burkulması sonrasında gelişir. Ayak bileğinizi burktuğunuz zaman, bağ dokuları (bağlar) gerilir veya yırtılır. Dengede durma yeteneği genellikle etkilenir. Ayak bileği etrafındaki kasları kuvvetlendirmek ve ayak bileği içindeki dengeyi etkileyen dokuları germek için uygun rehabilitasyona ihtiyaç vardır. Bunu yapmamak, tekrarlanan ayak bileği burkulmalarına neden olabilir.

Tekrarlanan ayak bileği burkulmaları genellikle kronik ayak bileği instabilitesine neden olur ve bunu devam ettirir. Her bir burkulma, bağların daha da zayıflamasına (veya gerilmesine) yol açar, bu da daha büyük bir instabiliteye ve ayak bileğinde ek sorunların ortaya çıkma olasılığına neden olur.

Teşhis

Rahatsızlığınızı değerlendirirken ve tanı koyarken, ayak ve ayak bileği cerrahı size önceki ayak bileği yaralanmalarınızı ve instabilitelerinizi soracaktır. Ardından, hassas bölgeleri, şişkinlik belirtilerini ve ayak bileğinizdeki instabiliteleri kontrol etmek için ayak bileğinizi muayene eder. Röntgen veya diğer görüntüleme testleri ayak bileğinin daha ileri düzeyde değerlendirilmesinde yardımcı olabilir.

Cerrahi Olmayan Tedavi

Kronik ayak bileği instabilitesi için tedavi, muayene ve test sonuçlarına ve ayrıca hastanın aktivite seviyesine bağlıdır. Cerrahi olmayan tedaviler şunları içerebilir:

  • Fizik Tedavi. Fizik tedavi ayak bileğini güçlendirmek, dengeyi ve hareket aralığını iyileştirmek ve kaslarınızı germek için çeşitli tedaviler ve egzersizler içerir. Rehabilitasyonda ilerledikçe, özellikle aktiviteleriniz veya yaptığınız sporla ilgili eğitim de alabilirsiniz.
  • Destekleme. Bazı hastalar, ayak bileğini desteklemek ve dönmesini engellemek için bir ayak bileği ateli kullanırlar. Destekleme ayrıca ayak bileği burkulmalarının önlenmesine de yardımcı olur.
  • İlaçlar. Ağrı ve iltihabı azaltmak için İbuprofen gibi nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) verilebilir.

Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?

Bazı durumlarda, ayak ve ayak bileği cerrahı, instabilitenin derecesine veya cerrahi olmayan yaklaşımlara cevap verilmemesine bağlı olarak ameliyat önerecektir. Ameliyat genellikle hasarlı bağdokularının onarımını veya rekonstrüksiyonunu içerir. Cerrah, instabilitenizin ciddiyetine ve aktivite seviyenize bağlı olarak sizin rahatsızlığınız için en uygun cerrahi prosedürü seçecektir. İyileşme süresinin uzunluğu, gerçekleştirilen prosedüre veya prosedürlere bağlı olarak değişecektir.

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir