Gün boyu ayakta olmamızdan ve sürekli koşuşturma içinde bulunmamızdan kaynaklı ayaklarımız çok yorulmaktadır. Birçok ayak rahatsızlığı ile karşılaşmaktayız ve bunların görülme yüzdeleri çok fazladır. Ayak rahatsızlıkları içerisinde özellikle kadınlarda çok görülen rahatsızlıkların başında ‘Halluks Valgus’ gelir.


HALLUKS VALGUS NEDİR?
Ayak başparmağımızdaki şekil bozukluğuna verilen addır .Halluks Valgus, halk arasında ayak başparmağı çıkıntısı olarak da adlandırılmaktadır. Normalde ayak yapısına uygun olarak paralel çizgide düz durması gereken başparmağımızın ikinci parmağımıza zıt bir şekilde ayağın dış tarafına doğru yön değiştirip dönmesi durumudur. Bu durumdan kaynaklı başparmağımızın biraz yukarısında bir şişlik meydana gelir. Bu şişliğe bunyon adı verilir
Rahatsızlık beraberinde birçok ayak rahatsızlığını getirir. Evde tedavi yöntemleri ile acısı hafifletilebilen fakat cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
%90 oranında kadınlarda %10 oranında erkeklerde görülür. En sık görüldüğü yaş aralığı ise 25-45 yaş aralığıdır. Genetik etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır 
Halluks Valgus.


HALLUKS VALGUS NEDENLERİ NELERDİR?
Birçok ayak rahatsızlığının da baş sebebi olan yanlış ayakkabı seçimi bu rahatsızlığında sebebidir. Ayak yapısına uygun olmayan ayağı sıkan, sivri burunlu ve topuklu ayakkabıların uzun süre giyilmesinden dolayı bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Sert zeminli ayakkabı tercihi rahatsızlığı ileri boyutlara taşıyacak etkenlerden birisidir.

HALLUKS VALGUS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu rahatsızlığın belirtisi direk görsel olarak anlaşılmaktadır. Ayak başparmağındaki kızarıklık ve şişlik önemli belirtilerindendir. Özellikle başparmak merkezli hissedilen sürekli ağrı bu rahatsızlığın belirtilerindendir.

HALLUKS VALGUS TEDAVİSİ NASILDIR?
Halluks Valgus Tedavisi için evde bazı yöntemler tercih edilebilir. Bir süre istirahat edilerek ayak dinlendirilebilir. Ayakkabı seçerken ayak başparmağımıza hareket alanı bırakabilecek genişlikte ayakkabı tercih ederek düzelmesini bekleyebiliriz. Özel tabanlıklar kullanılabilir, parmak arası makaralar kullanılabilir, gece atelleri ile ayakta ayakkabı yokken ayak düzleştirilmeye çalışılabilir. Fakat bu yöntemlerin hiçbiri rahatsızlığı birebir geçirmez sadece ağrıları azaltabilir.

Tedavisi için ameliyat tercih edilebilir ameliyat ile dışa açılan ayak kemiği normal yerine getirilir. Fakat ameliyata profesyonel bir ortopedi uzmanı karar vermelidir. Çünkü rahatsızlığın tekrarlanmaması için kemikte düz dengenin oluşması çok önemlidir.