Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde, ayak başparmağında bulunan artitlerdir. Halluks Rigidus bir diğer ismi Metatatarsofalengeal eklem kısaca MTP eklem ifadeleri kullanılmaktadır.
Burada bulunan eklem hareket esnasında, eğilmektedir. Eklem sertleşmesi sonucu, hareketler ağrılı ve zor olmaktadır. MTP eklem de diğer eklemler gibidir. Kıkırdakla kaplı kemikle sonlanır. Eğer kıkırdak zedelenmişse , yırtılma ve aşınma meydana gelir ve eklem kıkırdağı kemik ile sürtünmesi nedeni ile kemik çıkıntısı, büyüme gibi kemik üstünde gelişmeler meydana gelmektedir. Bu büyüme ileride sert ayak başparmağı(Halluks Rigidus) hastalığı olarak oluşum göstermekte ve parmağın bükülmesini engellemektedir. Hastalığın latince ismi, ”hallux rigidus” dir. Kadın ve erkekte görülen hastalığın yaş Aralığı, 25 ile 65 yaş ve üzeridir. Hastalık, insan hayatının akışını büyük ölçüde etkilerken, ilerlemesi durumunda parmaklarınızda bükme hareketini gerçekleştiremez duruma gelebilirsiniz.
Sert Ayak Parmağı ( Halluks Rigidus ) Belirtilerini Nedir?
Hastalar için belirtinin başlangıcı, parmak ağrısı ve şişlik olarak kendini göstermektedir. Ayakta aktif hareket halindeyken, bastığınız anda oluşan ağrı ile yürüme, koşma zorluğu çekmek, eklemlerde oluşan hasarlar, ayak tepesinde şekil itibari ile bozulması, baş parmakta bükme ve hareketlerinde kısıtlanma gibi sorunlar, hastaların başlıca şikâyetleridir. Ayak başparmağında ve parmaklarda şişmeler ile başparmakta kemik üzerinde büyüme, ayakkabı kullanımında bile rahatsızlık verecektir. Yakınmalar sonucu, hekimlerin ayak kontrolleri; parmak hareketlerini, ağrı eşiğinizi ölçülmesi, kıkırdak yapının bozulması ve seviyesi, ne miktarda hasara uğradığı, kemikte büyüme, çıkıntı ve benzeri oluşum için röntgen filmleri sert ayak başparmağı ( Halluks Rigidus ) teşhisi için gerekli olacaktır.
Halluks Rigidus Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Şiş olan, ağrılı parmaklar için dinlenme önemlidir. Ağrılarınız için ilaç kullanımı verilecektir. Sert Ayak Baş Parmağı hastalığı için ameliyatsız tedavi yöntemi olarak; ağrı kesici, hafifletici kullana bilinmektedir. Evinizde buz torbası ile şiş parmaklara uygulayabilirsiniz. Banyonuzda kontrast yaparak yani soğuk ve sıcak su uygulaması kısa sürelik değiştirerek yapılan uygulama, ağrınızı azaltacaktır.
Kontrast Uygulaması Nasıl Yapılmalı?
Dayanacağınız soğuklukta soğuk su ile 30 saniye bekleyip yine dayanacağız kadar sıcak suda 30 dakika beklemek ve son 5 dakika soğuk suda bekleterek uygulama yapmalısınız. Kontrast için günde 3 kez yapılabilir.Bu banyo ile rahatlayacak ve ilerlemeyi aza indireceksiniz. Ayakkabı seçiminde geniş burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar kullanılmaması önemlidir. Ayak parmakları üzerine yüklenen basıncı olabildiğince azaltmalısınız. Hekim tarafından tavsiye edilen ayakkabılar size daha uygun olacaktır.
Halluks Rigidus Ameliyatı İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?
Ameliyat için koşulların orta düzeyde bir hastalık tanısı olmalıdır. Orta seviyedeki rahatsızlık için, hastalığı hafifletmek amacı ile yapılan ameliyat hastaya, önerilmektedir. Ameliyatta büyüyen kemik kısmı yok edilerek, ayak parmağı bükülebilir hale getirilir. Kesme işlemi ayak parmağı üst kısmında yapılan işlemdir. Ameliyat sonrası dinlenme önemlidir. Ayak parmakları bir süre şiş olabilir. Dinlenme sonrası 14 gün sonra tahta tabanlık sandalet kullanımı istenecektir. Bu süre her hastada farklılık gösterebilir. Eğer ki, hastalık seviyesi üst düzeyde ise, tahribat çok olacaktır. Halluks Rigidus Ameliyatı sırasında kıkırdak doku çıkarılıp, vidalar yada plak yardımı ile eklem sürekli pozisyonu ayarlanarak sabitlenecektir. Kemikler bu pozisyonda gelişecek ve iyileşecektir. Yalnız ayak parmağı bükme eylemini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktır. Bu ameliyatta amaç Halluks Rigidus un verdiği ağrıyı hafifletmek ve şikayetleri azaltmaktır.
[hr height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]