Fizilk Tedavi Kontrolü

Hastalık, kaza geçirme, ciddi bir yaralanma veya ameliyat sonrasında vücut hemen eski haline gelemez. Bu iyileşme dönemi yavaş ilerleyen bir süreçtir. Hastanın eski haline dönmesi ve günlük aktivitelerini yerine getirmesi zaman alacaktır.

Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon, fiziksel araçlarla yapılan ve fiziksel bozuklukların teşhisinde kullanılan bir tedavi şeklidir.

İlaç dışı tedavilere ek olarak verilen Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon, vücuda dışarıdan verilen soğuk, sıcak uygulamalar, günlük egzersiz ve masajlar, elektroterapi, hidroterapi,  mekanoterapi, ozon tedavisi ve kas iskelet sistemini çalıştırmaya yönelik aktiviteler olmak üzere belirli çeşitlere ayrılır.

Esas olarak Fizik Tedavinin amacı ile doğuştan ya da geçirilen herhangi bir operasyon sonunda ortaya çıkan ve hastanın günlük aktivitelerini yerine getirmesini zorlaştıran fiziksel ve fonksiyonel bozuklukları tedavi etmektir.

Fizik Tedavinin Amacı Nedir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun asıl amacı belirli sebeplerle zarar gören eklem dokularını onarmak ve hastaların ağrısını daha kısa bir sürede gidermektir.

Fizik Tedavi Faydaları

İlaç kullanımına oranla daha az yan etkilidir ve ilaçla birlikte uygulandığında hastanın daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. Kol ve bacaklarda oluşan ağrı, kasılma, güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma gibi problemleri azaltır. Hastaya sağladığı olumlu tedavi sayesinde hastanın daha az ilaç almasını sağlar. Hayati önem taşıyan fiziksel hastalıkların kronikleşmesini engeller ve çok ciddi oranlarda hastalığın ilerlemesini durdurur.

Fizik Tedavi Uygulanacak Hastalar

Sinir sıkışması, romatizma, kas ve iskelet rahatsızlıkları, beyin ve omurilikten kaynaklanan rahatsızlıklar, kireçlenme, bel fıtığı ve trafik kazası sonucunda oluşan kırık ve çıkık, özellikle ortopedik operasyon sonucunda oluşan kaslarda oluşan güçsüzlük ve kasılma gibi hastalıklarda Fizik Tedavi uygulanır. Ayrıca yanık problemleri için de uzman doktorlar kontrolünde hidroterapi ve ışın tedavisi uygulanır.

Fizik Tedavi Süresi

İlaç tedavisi ile birlikte uzman doktorlar kontrolünde uygulanan Fizik Tedavinin süresi hastalığa ve hastanın boy, kilo, yaş gibi fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterir. Fakat ortalama her hasta için 1 veya 1,5 saat uygulanan seanslar önerilir ve toplamda 20 seans uygulanır.

Fizik Tedavi Yan Etkileri

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamalarında ciddi yan etki ve risk yoktur. Hastanın hassas cilde sahip olmasından kaynaklanan kızarıklık, yanma gibi yan etkiler görülebilir. Çok nadir olmakla beraber yine bazı hastalarda kalp ritim bozukluğu, kan basıncında yükselme, kas-tendon incinmesi veya kopması gibi durumlar yaşanabilir. Fakat bu yan etkiler kalıcı değil, geçicidir. Fizik Tedavide yan etkilerin oluşmasının en önemli sebebi ise alanında uzman olmayan doktor ve kliniklerle çalışmaktır. Bu yüzden hastalığın tedavisinde alanında uzman doktor kadrosuna sahip yerler tercih edilmelidir.

Fizik Tedavinin Yapılmaması Halinde Görülebilecek Problemler

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ilaç tedavisin yanında uygulanan ve iyileşme sürecini hızlandıran bir yöntemdir. Fizik Tedavi gereken durumlarda tedavinin uygulanmaması hastalığınızın ilerlemesine ve kronikleşmesine sebebiyet verir. Ayrıca hastalıklar ve belirli operasyonlar sonucunda kas sisteminde oluşan uyuşukluk, kasılma, güçsüzlük gibi durumlar hastanın günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olacaktır. Hastanın kendi günlük ve bireysel aktivitelerini yerine getirememesi psikolojik yönden de hastayı olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden uzman doktor ve ekipmanlarla donatılı kliniklerde gereken durumlarda Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon hizmeti hayatınızın ve hastalığınızın seyrini değiştirecektir.

Comments are closed.