Ayak Apsesi
Bakteriyel ayak enfeksiyonları bazen yüzeysel dokuların ötesine sıçrar ve apse olarak bilinen bir irin kesesinde toplanır. Ayak apsesinin en sık nedenlerinden biri de, bir şeyin batması sonucu açılan yaradan (steril olmayan bir pedikür sırasında da olabilir) veya kıl kökü enfeksiyonudur. Apse çıbana benzese de, daha derin doku katmanlarını etkiler.
Belirtileri arasında kızarıklık, şiş, ateş, ağrı ve kendiliğinden patlayan bir şişlik oluşumu sayılabilir. Hafif ateş ve genel bir ağrı apseye eşlik edebilir. En sık nedeni S. aureus bakterisi olsa da, Fusobacterium necrophorum ve Arcanobacterium pyogenes bakterilerinden de kaynaklanabilir.
Apse teşhisinde çoğu zaman fiziksel muayene yeterlidir. Gerekli görüldüğünde, bakteri tipi ve uygun antibiyotiğin belirlenmesi için bakteri kültürü alınır. Tedavi genellikle, enfeksiyon kurutucu oral ve/veya topikal antibiyotiklerle desteklenen apsenin kurutulmasıdır. Ağrı ve ateş için Tylenol (asetaminofen) gibi reçetesiz alınabilecek bir ağrı kesici kullanılabilir.
Ayak apsesi genellikle apsenin kurutulması ve sonrasında antibiyotik kullanımı ile tedavi edilir.
Sellülit
Sellüliti diğer bir kozmetik rahatsızlık olan kozmetik selülitden ayırt etmek gerekir.
Sellülit, bölgesel bir bakteriyel enfeksiyonun, yaralanma bölgesinden başlayarak diğer bölgelere yayıldığı, potansiyel olarak ciddi bir cilt komplikasyonudur. Sellülit genel olarak küçük bir iltihaplanma olarak başlar ancak hızla çevresindeki dokulara yayılarak, şişmeye, ağrıya, ateşe ve ayaktan yukarı doğru yayılan karakteristik kırmızı çizgilerin oluşmasına neden olur.
Lenfanjit olarak bilinen bu çizgiler enfeksiyonun lenf bezlerine doğru ilerlediğini gösterir. Bu gerçekleştiğinde, enfeksiyon tüm sistemi tehdit ederek hayati tehlike yaratabilir. Yüksek ateş, titreme ve vücut ağrıları ciddi enfeksiyon belirtileridir.
Sellülit genellikle ciltteki bir açıklıktan kaynaklanır, ancak özellikle diyabet veya kan dolaşımı zayıf olan kişilerde daha sık görülür. Çoğunlukla S. aureus ve Streptococcus bakterileri neden olur.
Sellülit, ateşiniz olsun veya olmasın acil bir tıbbi durumdur. Ayağınızdan yukarı doğru ilerleyen kırmızı bir çizgi fark ettiğinizde, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız gerekir.
Ağır olmayan vakalar 14 günlük bir geniş spektrumlu bir antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. Ciddi vakalarda hastanede yatış ve damar yolundan antibiyotik ve sıvı alınması gerekebilir.
Sellülitin Tespiti ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Korunma
Ayaklarınızı temiz ve kuru tutarak, ve her gün sabun ve suyla yıkayarak ayak mantarı enfeksiyonlarından korunabilirsiniz. Kamuya açık alanlarda çıplak ayakla dolaşmayın, ayakkabı veya tırnak makası paylaşımından kaçının. Tırnaklarınızı düzenli olarak kesin ve nemlenmeyi önlemek için çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı düzenli olarak değiştirin. Ayaklarınız özellikle terli bir yapıdaysa ve/veya mantar enfeksiyonuna yatkınsa, reçetesiz alabileceğiniz ayak mantarı önleyici pudra veya spreyi günlük olarak kullanın.
Bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için cildinizi temiz tutmalı ve yaralanmalara karşı dikkatli olmalısınız. Cildinizde kesik veya sıyrık oluştuğunda hemen su ve sabun ile yıkamalı ve steril bir bant ile sarmalısınız. Ayağınız kurumaya ve çatlamaya yatkın ise, cildinizi yumuşak tutmak için vazelin bazlı bir ayak kremi kullanabilirsiniz.
Buna karşın, ister reçeteli ister reçetesiz olsun, günlük topikal bir antibiyotik kullanımı, ilerde antibiyotik direncine yol açabileceği için, bir korunma aracı olarak tavsiye edilmemektedir.