Hangi ayak yapısındaki çocuklar hangi spor türüne yönlendirilmeli? Çocuklara 18 aylık oluncaya kadar neden ayakkabı giydirilmemeli ve kişiye özel tabanlıklar hangi sorunların aşılmasında etkili? HT Sağlık’ta Ceyda Erenoğlu, konuğu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi ile Ayak Sağlığı konusunu masaya yatırıyor.
İnsanın hayatını büyük ölçüde etkileyen yürüme bozuklukları ve ayak anatomisine bağlı sorunlar çok küçük yaşlarda hatta doğuştan olabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, ayaktan kaynaklı sıkıntıların ve özellikle yürüyememe probleminin en sık düztabanlık veya yüksek kavis sorunları nedeniyle ortaya çıktığını söylüyor. Sporcularda stres kırığı gibi özel durumlar da yürüme güçlüğüne yol açabiliyor.
Ayak iç kavisini destekleyen kasın iyi çalışmaması sonucu ortaya çıkan bir sorun olan düztabanlıkta bu kasın çalışma bozukluğu doğuştan olabildiği gibi romatizmal hastalık, diyabet ya da travma sonrasında da oluşabiliyor. Tedavisinde şikâyetleri ortadan kaldırmak üzere yapılan kişiye özel tabanlıklar ya da cerrahi teknikler uygulanıyor. Hangi hastaya hangi tedavinin uygun olduğuna ise kişiye özel muayene sonrasında karar veriliyor.
Ayak başparmak tarak kemiği bileşkesinde eklemde oluşan deformiteye, “halluks valgus” adı veriliyor. Bu hastalıkta ana etkenin hastanın basma kusuru olduğu belirtiliyor. Ayrıca çok yüksek topuklu ya da önleri çok sivri ayakkabılar da problemin ortaya çıkışını tetikliyor. Çocukluk döneminde ortaya çıkan tablolarda ise sorunun genetik olduğu belirtiliyor.
Başparmak çıkıntısında hastalığın temel tedavisi cerrahi olarak gerçekleşiyor. Kişiye özel tabanlık, parmak arası silikon aparatlar, gece atelleri şikayetleri gidermeye yönelik olup tedavi edici özellikleri bulunmuyor. Hastalar da cerrahi tedavide, ayağın basma bozukluğu ve gelişmiş deformitenin beraber düzeltilmesi, ameliyat sonuçlarını başarısında en önemli etken olarak görülüyor. Hastalar bu cerrahiden yaklaşık 3 ay sonra normal yaşantılarına geri dönebiliyor.
Ayağın Farklı Bölgelerindeki Ağrıların Anlamı Nedir?
Ayakta meydana gelen ağrıyı oluştuğu bölgeye göre değerlendirmek gerekiyor.
- Hastaların başparmaklarının etrafında ve genellikle kızarıklığın eşlik ettiği durumlarda halluks valgus (başparmak çıkıntısı) ağrısından şüphelenilmesi gerekir.
- Yine başparmaklarda ağrı ile beraber hareket kısıtlılığı söz konusu ise hastalarda halluks rigidus (başparmak kireçlenmesi) olabileceği düşünülmelidir.
- 3. ve 4. Parmaklarda ayakkabı çıkarma isteği uyandıran uyuşma benzeri ağrılarda morton nörinoması (ayakta sinir sıkışması) olabilir.
- Hastalarda ayağın arka bölümünde sabah yataktan kalkma sırasında oluşan ve birkaç adımda geçen ağrı topuk dikeni ve aşil tendinitini düşündürür.
- Yürümeyle oluşan ve ayağın orta bölümü ağrıların sebebi düztabanlık olabilir.
- Spor yapan 8-12 yaş arası çocuklarda topuk etrafı ağrılarında büyüme kıkırdağı sorunları olabilir.