Bunyon, ayak başparmağının iç kısmındaki çıkıntılı kemiktir ve bu ayak başparmağı ekleminin yapısal olarak hizalanma kusurunun bir sonucudur. Bazıları çirkin göründüğünü düşünüyor olabilirler, ancak asıl endişe verici olan acı vermesi veya zamanla acı verebileceğidir. Bunyonların fiziksel belirtileri, kemiksi çıkıntı üzerinde kızarıklık, şişme ve / veya nasırları (sertleşmiş cilt dokusu) içerir. Bunyon, ayağı saran ayakkabıların giyilmesini zorlaştırabilir ve basit aktiviteleri önemli ölçüde etkileyebilir. Bunyonu olan insanların çoğu, bunyon ameliyatından önce çeşitli bunyon tedavilerini deneyeceklerdir. Bazı bunyon tedavileri belirtileri hafifletmeyi amaçlarken, diğerleri bunyonları tersine çevirmeye odaklanmıştır.  
Ayak Egzersizleri
Bunyonu olanlar için ayak ve ayak bileği egzersizleri yardımcı olabilir. Bunyonlar sonuçta ayak başparmağı eklemindeki kas dengesizliğinden kaynaklanabilir ve spesifik egzersizler yapmak bunyon oluşturan kuvvetlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Bunyon egzersizleri ikiye ayrılır, kas güçlendirme ve hareket açıklığı. Ayağın temel (iç) kaslarını geliştiren ayak egzersizleri, ayak parmakları ile nesneleri kavramayı ve ayak parmaklarını birbirinden ayırmayı içerir. Kişinin küçük taşları ya da bir havluyu ayak parmakları ile kavraması ayaktaki derin kasları harekete geçirir. Ayak başparmağı ekleminin manuel hareket aralığı ayak başparmağı eklemini esnek ve hareketli tutar. 
Ağrı Kesici ile Tedavi
Bunyonlar ağrılı olduğunda, topikal ve oral yoldan alınan ağrı kesici ilaç ağrıyı hafifletebilir ve iltihabı azaltabilir. Topikal kremler akut olarak ağırlaşmış bunyonları yatıştırabilir. Metile edilmiş kremler, sıkıntı yaşayanın altta yatan rahatsızlıktan kurtulmasına yardımcı olacak bir serinleme hissi yaratır. Kapsaisin (acı biber içindeki madde) içeren kremlerin ağrıyı azaltma ve olası anti-enflamatuar özellikleri vardır. Oral yoldan alınan anti-enflamatuar ilaçlar (nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçlar), bunyonlar ağrı, şişme ve / veya kızarıklık ile ilişkili olduğunda yararlı olabilir. İster topikal ister oral olsun, ağrı kesici ilaçlar bunyonların belirtilerinin tedavisinde kullanılır.  
Bunyon Pedleri ve Atelleri
Bunyon pedleri ve atelleri, bunyon belirtilerini tedavi etmek ve / veya yapısal hizalama kusurunu düzeltmek için ayağın üzerine yerleştirilen cihazlardır. Bunyon pedleri, bunyonun ayakkabıya dayanırken karşılaştığı basıncın yarattığı tahrişi azaltmak veya onu gidermek için bir yastık tabakası sağlar. Diğer taraftan, bunyon atelleri, aktif olarak ayak başparmağını daha iyi bir hizalamaya mecbur bırakır. Bazı bunyon atelleri (mesela ayak parmağı paspayı) gün boyunca ayakkabı içerisinde kullanılabilir. Gece kullanılan bunyon atelleri, bunyon oluşturan kuvvetleri tersine çevirmeye gayret gösteren muhtemelen en iyi bunyon tedavi yöntemidir. Gece kullanılan bunyon atelleri büyük ve ağır olabilir, bu da insanları uzun vadede kullanmaları için daha az eğilimli hale getirir. Bununla birlikte, birkaç bunyon ürünü mevcuttur.
Ayak Ortezleri
Ayakkabı tabanlıkları, ayağa yapısal destek sağlayarak, ayağın hizalanmasını geliştirebilen ve sonuç olarak bunyonun ilerlemesini kısıtlayan bunyon tedavisinde yardımcı başka bir yöntemdir. Bunyona özel ortezler mevcut değildir, ancak doktorlar özel olarak belirli bir ayak tipi için reçeteli ortezler oluşturabilirler.
Bunyon Ameliyatı
Bunyonun gerçekten düzeltilmesi için tek yöntem bunyon ameliyatıdır. Bunyon ameliyatı, yerinden oynayan kemiklerin yapısal olarak yeniden hizalanmasını içerir. Bunyon ameliyatında en sık yapılan işlem kemiğin üst kısmını (Austin bunyonektomi) veya alt kısmını yeniden hizalamak için bunyonu kesmek veya tüm kemiğin, yerinden çıkan kemiğin (lapidus bunyonektomi) altındaki bir kemik onarımı / füzyon işlemi ile yeniden konumlandırılmasını sağlamaktır. Bunyon ameliyatının nekahet dönemi kemikler iyileşene kadar 6 hafta sürer. Modern bunyon ameliyatı teknikleri, bunyon ameliyatından hemen sonra yürümeye imkân tanır