Ayaklar tüm gün bütün bedeni üzerinde taşıyan ve maalesef gereken önem, özen gösterilemeyen önemli uzuvlar arasındadır. Ayak sağlığı konusunda Türk milleti özenli olmayarak, sorun yaşadığı an doktora başvurmayı ya da bakımına özen göstermeye başlarlar. Sorun yaşanana kadar olabildiğince ayaklarına karşı gaddar olan insanlar sonradan pişman olacaklardır. Başparmak çıkıntısı sorunu genellikle genlerden kaynaklı olabileceği gibi sonradan dış etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Problem bazı ayak rahatsızlıklarına ek olarak kendini gösterir. Düztabanlık, ayak kavisliğindeki sorun, romatizma rahatsızlıkları ve geçirilmiş kazalar ayak travmalarıyla birlikte kendini gösterebilir. Başparmak çıkıntısında gözlemlenebilir ilk sonuçlar kireçlenme ve sertliktir.
Yaşanan Travmalar, Başparmak Çıkıntısına Yol Açabilir
Başparmak çıkıntısı probleminin nedenlerine bakıldığında, kilolu olma durumu göze çarpsa da aslında, kadınların topuklu ayakkabı tutkunu olması bu hastalığın en büyük nedenidir. Zaten kadınlarda erkeklere oranla daha çok rastlanan ayak başparmağı sorunu, ayak tarağını sıkan ve yumuşak dokuya zarar veren ayakkabı kullanımından da kaynaklanır. Bu nedenleri haricinde yaşanan kazalarda ayakların üzerine herhangi bir ağırlık düşmesi, ayakların bir yere çarpması, ayak burkulması gibi travmalarda başparmak çıkıntısı gözükecektir. İlerleyen vakalarda ise durum ayakkabı bile giyememe, ayak üzerine basamama gibi kabus olarak hayatlarınızı direk olarak etkileyecek. Eğer ameliyat olmadan iyileşme isteniliyorsa ilk başvurulacak yöntemler, silikon tabanlı ortopedik ayakkabılar giymektir. Bunun yanında gece ateli de kullanılabilir. Ameliyatsız, cerrahi müdahalesiz çözümler ağrıyı hafifletse de sorunu kökten kesmeyecektir.
Başparmak Çıkıntısı Ameliyatı
Günümüzde çoğu insan hangi ameliyat olursa olsun ön yargılı bakmakta ve genelde ameliyatsız iyileşme yolları aramakta ve uygulamaktadır. Fakat başparmak çıkıntısı sorununda cerrahi müdahale olmadan tamamen ortadan kalkmaz. Uygulanacak ameliyat ve cerrahi müdahale kişiye göre değişecektir. Yaşana rahatsızlık ameliyatla kozmetik olarak değil ayak fonksiyonlarını tedavi ederek bir daha tekrarlanmamasını sağlar. Sorun görüldüğü anda elinizi çabuk tutmalısınız. Aksi taktirde zamanla problemin üzerinden yara, eklemde kireçlenme, sertlik hatta iltihaplanmaya kadar ilerleyebilir. Ameliyat sonrasında alçı ve atel gibi destekleyici sağlık araçları olacaktır. Ayak mutlaka yukarıda tutulmalı ve 3-4 gün üzerine basılmamaya özen gösterilmedir