Akut İnflamasyon Nedir?
İnflamasyon (iltihaplanma), vücudun bir yaralanmaya, tahribata veya ameliyata karşı normal koruyucu tepkisidir. Bu doğal savunma işlemi bölgeye doğru kan akışını arttırır ve bu da sıvının birikmesine neden olur. Vücut verdiği bu koruyucu tepkiyi artırırken inflamasyon belirtileri gelişir. Bunlar aşağıdakileri içerir:
- Şişlik
- Ağrı
- Ciltte ısı artışı ve kızarıklık
İnflamasyon akut veya kronik olabilir. Akut olduğunda, genellikle iki saat içinde travmaya (yaralanma veya cerrahi müdahale) tepki olarak hemen ortaya çıkar. Kronik olduğunda ise, iltihaplanma artrit gibi uzun vadeli bir tıbbi hastalığa karşı süregelen tepkiyi yansıtır.
İnflamasyon bir enfeksiyondan kaynaklanabilse de bunlar aynı değildir ve farklı şekilde tedavi edilir. Ayak ve ayak bileği cerrahınız, iltihaplı dokunuzun nedenini en iyi şekilde belirleyecek kişidir.
Tedavi
İnflamasyonu ve bunun sonucunda ortaya çıkan şişliği ve ağrıları azaltmak için, yaralanan dokunun uygun şekilde tedavi edilmesi gerekir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi olur.
Ayak veya ayak bileğinde akut inflamasyon için ilk tedavi RICE terapisinden oluşur:
- Dinlenme: Ayak veya ayak bileğinizin üzerine basmayın. Yürümek daha fazla yaralanmalara neden olabilir.
- Buz: Yaralanan bölgeye bir buz torbası uygulayın ve buz ile cilt arasına ince bir havlu yerleştirin. 20 dakika boyunca buzu uygulayın ve daha sonra tekrar uygulamadan önce en az 40 dakika bekleyin.
- Basınç uygulama (kompresyon): Şişliği kontrol altında tutmak için elastik bir bandaj kullanılmalıdır.
- Yükseltme: Şişliği azaltmak için ayak veya ayak bileği, kalp seviyenizden biraz yukarıya kaldırılmalıdır.
Yukarıdaki önlemlere ek olarak, ayak ve ayak bileği cerrahınız İbuprofen gibi başka bir nonsteroidal anti-enflamatuar ilaç (NSAID) veya başka türde bir ilaç önerebilir.
Ağrı Devam Eder veya Kötüleşirse
İnflamasyon belirtileri tipik olarak iki veya üç gün içinde iyileşir. Ağrınız ve rahatsızlığınız üç gün sonra iyileşmezse, daha ciddi bir sorunun olup olmadığını belirlemek için doktorunuzu arayın veya acil servise başvurun.
Her tıbbi rahatsızlıkta olduğu gibi, doktorunuzun yaralanma veya ameliyat sonrası bakımla ilgili talimatlarına dikkatlice uymanız son derece önemlidir.