Ayak rahatsızlıklarından biri olan topuk dikeni, özellikle 40 – 60 yaş aralığında görülmektedir. Topuk dikeni, ayak tabanındaki özel bağ dokusunun ( plantar fasia ), fazla zorlanarak zedendenmesi, yırtılması ve bu dokunun iltihaplanıp, sertleşmesidir. Bu sertleşme topuktan kemik çıkması gibi göründüğünden, eski ortopedistler bu rahatsızlığa topuk dikeni ismini vermişlerdir.

Topuk Dikeni Neden Oluşur?

Topuk dikeni, uzun süre ayakta kalan kişilerde, kilolu insanlarda, yanlış ayakkabı seçimi yapan ve düz taban olan kişilerde görülür. Kısacası, ayağa fazla basınç uygulanması, topuk dikeni riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni belirtileri ise,

* Sabah yataktan kalktıktan sonra, ilk bir iki adımda topukta oluşan şiddetli ağrı,

* Uzun yürüyüşten sonra gittikçe artan bir ağrının topukta oluşması ve dinlenmeye geçtikten sonra da ağrının devam etmesidir. Bu ağrı, ayak topuğunun altında çivi varmış gibi hissettirir.

Topuk Dikeni Tedavisi 

Topuk dikeni tanısı, hastanın şikayetine ve klinik durumuna göre konulur. Topuk dikeni teşhisi konulmuş hastalara, öncelikle egzersiz uygulaması tavsiye edilir. Esnetme – germe hareketlerinin amacı, ayak tabanındaki plantar fasia dokusuna, esnekliğini geri kazandırmaktır. Bu egzersizlerin uygulandığı süre boyunca hasta, ayağını yoracak hareketlerden uzak durmalıdır. Bu uygulama topuk ağrılarını gidermede en etkili yollardan biridir.

Topuk dikeni olan kişilerde, doktor hastada yürüme bozukluğu tespit ederse, egzersizlere ek olarak, kişiye özel tabanlık önerebilir. Egzersiz ve özel tabanlık kullanımı süresince, gün içinde 2-3 defa buz uygulaması da yapan hastaların bir çoğunun tedavisi, olumlu sonuçlanmaktadır.

Özel tabanlık kullanımı sonrasında, topuk ağrısı halen devam eden kişilere, ayağın belirli bir pozisyonda kalmasını sağlayan gece ateli uygulaması başlanır. Gece ateli uygulaması sonucunda ağrısı devam kişilere, doktor uygun gördüğü taktirde, topuktaki dokunun iyileşmesini hızlandırmak için enjeksiyon uygulaması yapılır. Enjeksiyon uygulaması, kortizon iğnesi veya hastanın kendi kanından hazırlanan ve iyileştirmeyi hızlandıran PRP enjeksiyondur.

Topuk dikeni tedavisi için yapılan egzersiz, tabanlık veya enseksiyon uygulaması olumlu sonuç vermez ise, en son çare cerrahi müdaheledir. Topuk dikeni ameliyatı sonrası iyileşme süresi 3 aydır.