Halluks Rigidus, ayak başparmağı kökündeki eklemde oluşan, çoğunlukla 25-65 yaş aralığında görülen bir rahatsızlıktır. Tarak kemiği ile başparmak arasında bulunan metatarsofalengeal (MTP) eklemdeki sertleşme neticesinde kişi ağrıdan şikayet eder, yürümede ve hareket etmede zorlanır. Metatarsofalengeal eklem de diğer tüm eklemler gibi kıkırdakla örtülü kemik ile sonlanır. Eklem kıkırdağının zedelenmesiyle oluşan aşınma ve yırtılma sonucu kemik sonları birbirine sürter. Aşırı sürtünme kemik tepesinde büyümeye ya da kemik çıkıntısına sebebiyet verebilir. Bu büyüme veya çıkıntıya bağlı olarak hareket esnasında başparmağın bükülmesi kısıtlanır ve gün geçtikçe parmak bükülemez hale gelir. Sıkça çömelerek veya parmak ucunda yükselerek iş yapmak ve ileri düztabanlık Halluks Rigidus nedenleri arasında gösterilebilir.

Halluks Rigidus (Sert Ayak Başparmağı) Belirtileri Nelerdir?

Halluks Rigidus belirtileri, ayakta dururken veya yürürken hareketlerde kısıtlılık ve ağrı hissedilmesidir. Yağmurlu ve nemli havalarda daha da artan ağrı, aynı zamanda koşma ve çömelme esnasında da hissedilir. Birinci MTP eklemine fazla yük binmesi sonucunda eklem kemiği çevresinde kızarıklık ve şişlik meydana gelebilir. Bu şişlik kişiye ayakkabı kullanımında rahatsızlık verir.

Tedavi Aşamaları Nelerdir?

İlgili hekimin yapacağı fiziki muayene ve radyolojik tetkikler neticesinde kesin tanı konur ve hastalığın evresine uygun tedavi yöntemleri uygulanır. Rahatsızlığın eklemde şişlik ve kızarıklığa sebep olduğu durumlarda ayağa buz tatbiki ve ağrı hafifletici ilaçlar kullanımıyla tedavisi sağlanırken, kişiye ayak üstüne yük bindirmemesi, bol bol dinlenmesi önerilir. Ayrıca ağrıyan ayağa yapılacak kontrast uygulamasıyla kişinin şikayetleri azalacaktır.

Kontrast Uygulaması Nasıl Yapılır?

Kontrast uygulamasında ağrıyan ayak 30 saniye soğuk su içinde bekletildikten sonra 30 dakika boyunca sıcak suda bekletir ve son olarak ayak 5 dakika soğuk suda bekletilir. Bu uygulama günde üç defa yapılabilir.

Hangi Koşullarda Ameliyat Yapılmalıdır?

Halluks Rigidus ameliyatı yapılabilmesi için hastalığın en az orta düzeyde olması gerekmektedir. Orta düzeyde Halluks Rigidus olan ayakta, büyüyen kemik kısım kesilir ve parmak bükülebilir hale getirilir. Operasyon sonrası istirahat çok önemlidir. Parmaklarda bir süre şişlik görülebilir. Hasta istirahat sonrası hekimin tavsiye ettiği ayakkabıları giymelidir. Eğer Halluks Rigidus ileri seviyedeyse tahribat çok olacaktır. Operasyon esnasında kıkırdak doku tamamen çıkarılır ve plak ya da vidalar yardımıyla eklem sabitlenir. Bu işlem sonrasında parmak bükme eylemini gerçekleştiremez, çünkü bu operasyonda asıl amaç ağrıları hafifletmektir.